theorie waarschuwing

Rijbewijs voor de oude

Totdat een vriend van mij me begin oktober per e-mail op de hoogte bracht van de strenge vergunningsprocedures voor het verlengen van de geldigheid van mijn rijbewijs voor 75-plussers, was ik bijna vergeten dat de geldigheid van mijn rijbewijs eind december afloopt .

Ik stopte met autorijden in het tweede kwartaal van 2020 nadat mijn zoon me had gevraagd mijn voertuig te gebruiken voor zijn woon-werkverkeer tegen COVID-19. Hij heeft de auto nooit aan mij teruggegeven, uit angst dat ik onveilig zou rijden vanwege leeftijdsgerelateerde problemen.

Andere vervoersdiensten

In de tussentijd heb ik gekozen voor andere vervoersdiensten zoals gratis metro’s, openbare bussen of efficiënte taxi’s, en als gevolg daarvan werd ik onverschillig voor het rijbewijs zelf. Leden van mijn familie hebben me zelfs gevraagd om de sleutels af te geven en het rijbewijs terug te geven aan mijn district Road Traffic Authority (KoRoad) in ruil voor 100.000 gewonnen die aan gepensioneerde chauffeurs in het algemeen wordt gegeven.

Ondanks veel van dergelijke waarschuwingssignalen van mijn familie, aarzelde ik om deze 51-jarige licentie op te geven die ik eind 1970 in Manilla had verkregen toen ik daar bij een internationale financiële instelling werd geplaatst en die ik niet alleen in Korea heb bewaard, maar ook in verschillende delen van Noord-Amerika voor mijn opdrachten gedurende tientallen jaren. Regels verkeersregelaar vind je online, Dus besloot ik mijn rijbewijs voor een identificatie-souvenir voorlopig te verlengen en te behouden, of ik voortaan zou rijden of niet.

Uitdaging

Mijn lang vertrapte roekeloze uitdaging voor een kwalificatie-examen, al dan niet succesvol, bracht me in de verleiding om uit nieuwsgierigheid de testprocedures voor de oudere volwassenen te proberen. Het is ook vermeldenswaard dat het proces voor het verlengen van het rijbewijs voor oudere chauffeurs moet worden toegepast op mijn tijdgenoten die hun rijbewijs behouden, zoals ik.

De hoogste prioriteit was het ruim van tevoren vastleggen van de tijd en datum voor verkeersveiligheidseducatie bij het Gangnam KoRoad-examenbureau voor rijbewijskeuringen (GKDLEO), gelegen naast het politiebureau van Seoul Gangnam. Ik probeerde de reservering te maken door het kantoor vele malen te bellen sinds begin oktober, en de vroegste beschikbare datum was 11 november. Voordat ik aan het opleidingsprogramma deelnam, moest ik indien nodig een aantal geautoriseerde documenten voorbereiden.

De belangrijkste was het certificaat voor hersenfitnesstests met 30 problemen om op te lossen in het Gangnam Dementia Center (GDC). Rijscholen overzicht vind je online. De verpleegkundig onderzoeker waarschuwde me, vlak voor de test op 18 oktober, dat ze het relevante certificaat niet zou afgeven als er relevante factoren uit mijn tests werden geverifieerd.

Certificaat

Een ander document dat voor de verlenging moest worden ingediend, was het certificaat dat de lichamelijk gezonde toestand van de bestuurder kwalificeerde, uitgegeven op 13 oktober door het kantoor van de National Health Insurance Service (NHIS). Met de combinatie van zowel mentale (GDC) als fysieke (NHIS) vereisten, stond de GKDLEO me op 11 november eindelijk toe om mijn licentie voor drie jaar te verlengen, alleen tot eind 2024, in plaats van 10 jaar voor de gewone jongere chauffeurs, na het doorlopen van de twee uur durende verkeersveiligheidslessen zoals vooraf gepland.

Ik ben het ermee eens dat mijn rijvaardigheid zal veranderen naarmate ik ouder en ouder word. Als ik de waarschuwingssignalen van onveilig rijden tegen onverwachte verkeersongevallen zie, kunnen deze tips me helpen om me aan te passen aan mijn schemerige jaren zonder de sleutels. Zelfs met het verlengde rijbewijs moet ik altijd rekening houden met de bovengenoemde drie hoofdfactoren; namelijk hersenfitness, fysieke capaciteiten en veiligheidstips voor oudere bestuurders om mij in de best mogelijke rijconditie te houden. Ik zou liever mijn rijbewijs behouden voor onzekere omstandigheden, voor zover mijn eigen rijkwalificatie nog geldig is.