water sport

Wat is een stijve opblaasbare boot (RIB)?

Schippers die nu pas kennismaken met rigid inflatable boats (RIB) weten misschien niet hoe ze zijn gebouwd of waarom ze vandaag zo populair zijn. We dachten dat we van de gelegenheid gebruik zouden maken om wat meer over deze waterscooters uit te leggen en hun kenmerken en mogelijkheden te verkennen. Klaar om meer te leren?

Wat is een RIB?

Eerst even kort antwoord op de vraag: wat is suppen precies? Dit is namelijk het balanceren op een plank op het water. Aan de hand van een peddel beweeg je voort. 

RIBs zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten en zijn een afgeleide van volledig opblaasbare vaartuigen die al jaren worden gebruikt om in rond te peddelen of om van het schip naar de wal te varen. Met de vooruitgang die in de mariene industrie gebeurt, ziet de markt nu grootschalige vaartuigen die de plaats innemen van vele standaard recreatieve stijl boten. 

Ben je met meerdere personen dan is een funtube misschien een idee. Wij hebben namelijk een funtube voor 3 personen. Ideaal voor achter de boot.

RIBs zijn lichtgewicht boten met een hoge prestatiecapaciteit die op buizen gebaseerde schepen en traditionele structuurschepen combineren. De romp van de boot is gemaakt van ofwel een composietmateriaal zoals glasvezel of aluminium en is omgeven door rubber, grotten en andere opblaasbare materialen.

Deze vaartuigen zijn populair bij rechtshandhavers en hulpverleners omdat zij snel zijn, snel reageren en de meest uiteenlopende omstandigheden op het water aankunnen. Zij zijn ook ongelooflijk veilig en zijn gekend in de industrie om vrijwel onmogelijk te zinken. Ze zijn er in maten van ongeveer 9 voet tot 55 voet in lengte en worden aangedreven door buitenboordmotoren.

RIBs zijn zeer geschikt voor kleine werkschepen zoals het meenemen van grotere bootpassagiers naar de wal om boodschappen te doen of door de douane te gaan, maar ze worden ook recreatief gebruikt als boten om vanaf te duiken, te snorkelen, kustlijnen mee af te varen, en nog veel meer.

Hoe presteren RIBs?

De stijve opblaasbare boot is zo ontworpen dat hij aerodynamisch is, een laag zwaartepunt heeft en met een hydroplane over het water glijdt. Omdat ze licht van gewicht zijn, concurreren ze met andere pleziervaartuigen, maar ze worden nog aantrekkelijker omdat ze in en uit het water gaan met minder zorgen over aanvaringen en nauwkeuriger manoeuvreren.

Deze vaartuigen zijn ongelooflijk op zee, hun drijfvermogen en eenrichtingsafvoersystemen helpen kapitein en bemanning zich veilig te voelen in zelfs de zwaarste omstandigheden. Dit zijn immers typisch de vaartuigen die de kustwacht gebruikt wanneer ze bij ruw weer reddingen moeten uitvoeren.

Zijn RIBs veilig en comfortabel voor gezinnen?

Een van de betere eigenschappen van RIBs is hoe ze op één lijn liggen met de pleziervaart. Soms is het een beetje moeilijk voor te stellen dat een opblaasbare boot zoveel te bieden heeft als je bedenkt hoe klein de structuur kan zijn. Echter, moderne rigide opblaasbare boten bieden plaats aan 20 of meer personen, afhankelijk van hun grootte. Ze zijn getrimd met uitzonderlijke materialen die allemaal ontworpen zijn om de tand des tijds en ongunstige buitenomstandigheden te doorstaan.

Veel fabrikanten van deze vaartuigen hebben deze boten uitgerust om zware ladingen mensen aan te kunnen en ze hoog en droog te houden zoals traditionele boten in glasvezelstijl. Ze hebben bimini tops, keuken prep gebieden, kachels, en watertanks. Sommige hebben zelfs een slaapcabine die typisch ontworpen is voor twee personen.

Bovendien zijn RIBs ontworpen voor pleziervaarten en sportieve avonturiers. Ze hebben zonnedekken en eersteklas zitplaatsen, zwemplatforms en optionele douchesets om zich af te spoelen. Watersportliefhebbers zullen de kracht die ze uit een RIB kunnen halen op prijs stellen, evenals de extra functies die het slepen van andere inflatables of wake surfers en ander speelgoed in een handomdraai mogelijk maken.

Wat veiligheid betreft, zijn RIBs een betere keuze dan vergelijkbare vaartuigen in composietstijl. Als bijvoorbeeld één onderdeel van het vaartuig het begeeft, is de kans groot dat de hele boot naar beneden stort. De RIBs zinken niet omdat ze in kamers zijn gebouwd. Als één kamer het begeeft, behouden de andere nog steeds hun opgeblazen integriteit. Dit ontwerp geeft schippers veel vertrouwen in hun vaartuig en de belangrijkste elementen die erin zitten, hun gezinsleden.